Namn: Cecilia Lund
Ålder: 16 år
Bostadsort: Vara
Gymnasieprogram: Samhällsvetenskapliga programmet
Vem är du?
Jag är en 16-årig ganska glad och social tjej som läser första året på Samhällsvetenskapliga programmet på De La Gardie-gymnasiet i Lidköping. När jag inte har fullt upp med att gå i skolan så tränar jag fotboll, umgås med kompisar och pluggar. Jag tycker om att umgås med min bror, han och fotbollen är bland det viktigaste i mitt liv. Något annat som jag tycker är viktigt är hur barn och ungdomar har det i samhället, och att man har någon att prata med när det behövs!
Varför vill du jobba som barnrättsutvecklare?
Jag hoppas att vi på feriepraktiken får göra saker som man senare kan utveckla i samhället och att politikerna verkligen tar tag i det. Samt att man får lära känna lite nya personer som vill samma sak.
I framtiden vill jag jobba med barn och deras hälsa, och se hur de utvecklas i samhället. Jag tycker det är viktigt att man ser till att barn får den hjälp de vill ha eller bara se att det går bra i skolan, samt att man ska få göra sin röst hörd och att någon tar sig tid att lyssna på en.
Berätta om något tillfälle när du själv har fått dina rättigheter tillgodosedda eller något tillfälle när dina rättigheter inte blivit tillgodosedda:
Eftersom jag går på skola i Lidköping, har vi som inte bor i stan fått skolkort (fritidskort inom mindre område), som vi kan använda att åka tåg eller buss dit och hem. Det händer ibland att jag åker bil till skolan och inte tänker på att jag ska åka kollektivt hem. Vid dessa tillfällen så säger man till kontrollanten att man inte har med sig sitt skolkort och det går oftast bra att man åker hem ändå, men tar med sig det nästa dag. Dock så blir killarna orättvist behandlade och tvingas betala för resan ändå, vilket inte är okej eftersom de också använder skolkorten.
Barnrättsutvecklarna är ungdomar från hela Västra Götaland som ingår i Västra Götalandsregionens satsning på så kallad feriepraktik för gymnasieungdomar. Barnrättsutvecklarna ska utveckla barn- och ungdomsperspektiven på några utvalda områden. Det är ett sätt för unga att bidra med sina perspektiv i regionfrågor, och det är ett sätt för VGR att bättre tillvarata ungas resurser.