…är ju ganska skön!
|
Emma Nilsson, barnrättsutvecklare |
Under våra fyra veckor som barnrättsutvecklare i somras fick vi uppdraget att granska en MR-policy, en policy om mänskliga rättigheter, som har tagits fram av kommittén för rättighetsfrågor och skall tillämpas i hela Västra Götalandsregionen.
Våra synpunkter, tillsammans med ett antal andra verksamheters, togs till vara och en uppgraderad version av policyn har nu arbetats fram (MR-policy 2.0 helt enkelt). Överlag ställde vi oss väldigt positiva till policyn – mänskliga rättigheter är väl knappast något som man behöver mindre av – men vi gav till exempel förslag på vissa svårtolkade saker i texten som kunde förklaras tydligare. Under MR-policyns del på s. 56-97 i rapporten från VGR lyder vår bedömning:
”Generellt sett anser vi att det är en väldigt bra policy som berör det mesta - allt från ålder till könsidentitet, religion, socioekonomisk status osv. MR-policyn har en bra inledning som redan i början konkretiserar vad Västra Götalandsregionen har för uppgift i att följa de mänskliga rättigheterna i regionen. Det viktiga nu är att policyn verkligen efterlevs och inte blir en ’hyllvärmare’; att man verkligen ser till att alla individer i VGR får reda på vad de har för rättigheter, oavsett funktionsnedsättningar, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, kön, funktion, ålder eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Vidare anser vi att det också är mycket viktigt att skyldighetsbärarna verkligen vet hur de ska arbeta efter policyn - eftersom det är de som ska genomföra den”
Hur det kommer utveckla sig återstår att se…
För att summera arbetet kan jag säga att det var kul att få en liten inblick i hur det fungerar vid beslutsfattande inom regionen – att vara deltagande i en remissrunda var något helt nytt för mig – men framförallt känns det härligt att veta att en faktiskt kan vara med och påverka högre instanser än sitt elevråd som ung.
Länk till hela policyn samt ändringsförslag, se sid 56-97
/Barnrättsutvecklare Emma Nilsson
________________________________________________________________
|
Klipp ur redovisningen av ändringar i MR-policy efter remissrunda, s 93.
Ur handlingarna till kommittén för rättighetsfrågors sammanträde 140919.
. |
Emma Nilsson är en av tio barnrättsutvecklare, gymnasieungdomar som praktiserade på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter i somras, med uppdrag att utveckla barn- och ungdomsperspektiven på några utvalda regionfrågor. Bland annat fick de i uppdrag att vara remissinstans för förslaget till policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter. Barnrättsutvecklarna förde fram tolv konkreta synpunkter varav tre har lett till ändringar. Bland annat påpekade barnrättsutvecklarna att: "det inte står något om att man också ska få reda på vad som hände efteråt, vad resultatet blev av att man deltog med sin åsikt".
Det har bland annat lett till att MR-policyn kompletterats med meningen: "Rättighetsbärarens åsikter, hur de tagits till vara och på vilket sätt delaktighet skett bör dokumenteras och återkopplas".
Det är extra roligt att barnrättsutvecklarna har fått gehör för sin önskan om återkoppling, eftersom det kan kopplas direkt till artikel 12 i FN:s barnkonvention, om rätten till delaktighet och inflytande.
Policyn för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter har efter remissrundans justeringar antagits av kommittén för rättighetsfrågor. Nu inväntar vi beslut om policyn från både regionstyrelsen och regionfullmäktige.
/Anni Rydberg, handledare för barnrättsutvecklarna,
Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter