onsdag 19 mars 2014

Ny artikel om barnkonsekvensanalyser

Barnkonsekvensanalys - ett verktyg för underbyggt beslutsfattande eller omöjlig att genomföra? - Det är namnet på en nypublicerad artikel skriven av Elizabeth Englundh (Sveriges Kommuner och Landsting, 2014). I artikeln redovisas resultaten från arbetet i en forskningscirkel med syftet att belysa barnkonsekvensanalys, bka, ur ett vetenskapligt perspektiv för att möjliggöra forskning med utgångspunkt i barnkonsekvensanalyser. Deltagarna i forskningscirkeln har diskuterat och problematiserat fenomenet barnkonsekvensanalys, dess relation till politiska beslut och avslutningsvis genomfört en egen bka.

Resultaten visar att det inte finns några snabba lösningar för att genomföra en bka och att det måste finnas en grupp med olika kompetenser som tar fram underlaget. Forskningscirkeln konstaterar även att det inte är möjligt att använda förenklade checklistor om avsikten är att göra en bka.

Artikeln är viktig för vår verksamhet i det fortsatta arbetet med att utbilda och sprida kunskap om verktyg för rättighetsbaserat beslutsfattande. Vi som utbildar inom området har märkt att det finns en okunskap kring skillnaden mellan bka och checklistor. Bland annat finns det de som tror att de gör en bka bara genom att fylla i en barnchecklista. Tack vare resultaten från forskningscirkeln har vi ännu mer på fötterna i vårt fortsatta arbete med att sprida kunskap inom området!

/Ebba

Länk till artikeln i sin helhet:
Barnkonsekvensanalys - ett verktyg för underbyggt beslutsfattande eller omöjlig att genomföra?