måndag 31 mars 2014

Nytt uppdrag i nationell referensgrupp för barn och ungas delaktighet

Idégenerering
Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter har precis fått ett uppdrag att medverka i en nationell referensgrupp för barn och ungas delaktighet i landstingens verksamheter.

Det är Landstinget i Värmland som nu under 2014 genomför en satsning för att möta barnkonventionens krav om att göra barn och ungdomar delaktiga i hälso- och sjukvård och tandvård. Syftet med projektet är att göra barn och unga mer involverade i att identifiera och utveckla tjänster som bättre svarar mot deras rätt till delaktighet och inflytande. 

Utöver projektdeltagare involveras även en större referensgrupp med viktiga aktörer inom barnrättsområdet till exempel SKL, Barnombudsmannen och andra myndigheter och organisationer med koppling till barnrättsfrågor. Även vi på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter finns med i denna referensgrupp och torsdagen den 27 mars deltog vi i en första workshop i Stockholm. Vi hoppas på många roliga och konkreta idéer för ökad delaktighet som ett resultat av Värmlands satsning!

/Anni

onsdag 26 mars 2014

Utbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter - från teori till praktik

Anni har kontroll på läget:)
Igår genomförde min arbetskamrat Anni Rydberg en grundutbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter - från teori till praktik. Hon fick möta en spännande mix av deltagare, alla med ett stort engagemang att stärka och utveckla deras arbete med barnets rättigheter.

Anna Nyman-Holgersson
Jag passade på att fråga Anna Nyman-Holgersson, folkhälsosamordnare i Lysekils kommun, hur det kommer sig att hon har valt att gå utbildningen. Hon berättar att hon vill ha mer kunskap om FN:s konvention om barnets rättigheter eftersom hon ska vara med att driva kommunens arbete med att göra konvention känd bland beslutsfattare/medarbetare.

Kommunens arbete utgår från deras barn- och ungdomspolitiska program. Anna är delprojektledare och till sin hjälp har hon en arbetsgrupp bestående av representanter från bland annat politiken, socialtjänsten och skolan. Läs mer om deras viktiga arbete på Lysekils kommuns hemsida.

Vi hoppas nu att Anna genom utbildningen har fått med sig kunskaper som hon har användning av i sitt fortsatta arbete!

/Ebba

tisdag 25 mars 2014

Barnbokslut - ett verktyg för att beskriva det interna barnrättsarbetet

Jag heter Ebba och är ansvarig för det interna barnrättsarbetet på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter. Det innebär bland annat att jag planerar och driver på genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter internt på vår arbetsplats. 

En viktig del handlar om att utvärdera och följa upp det arbetet. Vid slutet av varje år gör jag en mer utförlig uppföljning. Det kan liknas vid ett barnbokslut, ett verktyg för kartläggning och rapportering som även kan vara underlag för revision eller kollegial granskning. 

Hur gick då vårt arbete under 2013? En sak vi är stolta över är att vi infört en stående barnrättspunkt på våra personalmöten. Syftet är bland annat att öka arbetsgruppens ansvar för och delaktighet i arbetet. Alla får möjlighet att samtala och reflektera kring hur man ser på verksamhetens genomförande av FN:s konvention om barnets rättigheter. Vi har också förbättringsområden, som vi kommer att fortsätta arbeta med under 2014 - till exempel hur vi gör barn och unga ännu mer delaktiga och hittar arbetssätt för att ta hänsyn till barn och ungas perspektiv i ännu högre utsträckning. 

Vill du läsa mer om hur barnbokslut kan göras finns det bra information på Barnombudsmannens hemsida.

/Ebba





onsdag 19 mars 2014

Ny artikel om barnkonsekvensanalyser

Barnkonsekvensanalys - ett verktyg för underbyggt beslutsfattande eller omöjlig att genomföra? - Det är namnet på en nypublicerad artikel skriven av Elizabeth Englundh (Sveriges Kommuner och Landsting, 2014). I artikeln redovisas resultaten från arbetet i en forskningscirkel med syftet att belysa barnkonsekvensanalys, bka, ur ett vetenskapligt perspektiv för att möjliggöra forskning med utgångspunkt i barnkonsekvensanalyser. Deltagarna i forskningscirkeln har diskuterat och problematiserat fenomenet barnkonsekvensanalys, dess relation till politiska beslut och avslutningsvis genomfört en egen bka.

Resultaten visar att det inte finns några snabba lösningar för att genomföra en bka och att det måste finnas en grupp med olika kompetenser som tar fram underlaget. Forskningscirkeln konstaterar även att det inte är möjligt att använda förenklade checklistor om avsikten är att göra en bka.

Artikeln är viktig för vår verksamhet i det fortsatta arbetet med att utbilda och sprida kunskap om verktyg för rättighetsbaserat beslutsfattande. Vi som utbildar inom området har märkt att det finns en okunskap kring skillnaden mellan bka och checklistor. Bland annat finns det de som tror att de gör en bka bara genom att fylla i en barnchecklista. Tack vare resultaten från forskningscirkeln har vi ännu mer på fötterna i vårt fortsatta arbete med att sprida kunskap inom området!

/Ebba

Länk till artikeln i sin helhet:
Barnkonsekvensanalys - ett verktyg för underbyggt beslutsfattande eller omöjlig att genomföra?

torsdag 13 mars 2014

Spännande utbildning för patientnämnderna

Anna-Karin är laddad inför dagens utbildning
Igår fick vår verksamhet möjlighet att, tillsammans med Emma Broberg från Rättighetskommitténs kansli, genomföra en heldagsutbildning för politikerna på regionens patientnämnder. Under dagen fick de fördjupa sina kunskaper i både Mänskliga rättigheter och FN:s konvention om barnets rättigheter - från teori till praktik.

Det var roligt att se att Patientnämndens intresse för barnrättsfrågorna var stora och att de verkligen vill vidareutveckla sitt arbete med att bemöta barn och unga utifrån ett barnrättsperspektiv.

Till nämnden kan patienten vända sig om man upplever att vården inte har fungerat som den ska och det är väldigt viktigt att barn och unga känner till att den finns. De kan vara extra sårbara på grund av deras ålder, det inte alltid lika lätt att hävda sina åsikter gentemot en vuxen. Det kan handla om ett de känner sig illa behandlade eller att de tycker annorlunda om sin behandling än professionen eller vårdnadshavaren. Du kan läsa mer om patientnämndens arbete på deras hemsida, bland annat kan du titta på en animerad film som på ett lättförståeligt sätt beskriver deras arbete.

/Ebba


torsdag 6 mars 2014

Grundutbildning FN:s konvention om barnets rättigheter - målgrupp skola och fritidssektorn

Nu kan du som arbetar inom skola och fritidssektorn gå en heldags grundutbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter redan den 25 mars. För mer information eller anmälan kolla in inbjudan eller kontakta anni.rydberg@vgregion.se.

Vi ses!

Inbjudan Grundutbildning FN:s konvention om barnets rättigheter >>

/Anni Rydberg