torsdag 31 oktober 2013

"Viktig enhet som gör skillnad"

Sandra Jonsson, praktikant
Vi pedagoger vid Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter får input och idéer i det dagliga arbetet. Sandra Jonsson från Fritidsledarutbildningen vid Vara Folkhögskola följer vårt arbete med barns hälsa och rättigheter på nära håll, under sex veckors tid. Det är nu halvtid i Sandras praktikperiod.

Berätta! Vem är du?
Jag heter Sandra Jonsson och bor i Vara och fyller 20 år om en vecka. Jag går andra och sista året på Fritidsledarutbildningen på Vara folkhögskola. Just nu gör jag min praktik på Oasen. På min fritid gillar jag att röra på mig, gym och att vara ute och springa.
 

Vad tycker du att Hälsoäventyret Oasen har för styrkor?  
Pedagogerna på Oasen är väldigt duktiga och ambitiösa med sitt arbete. Det märks tydligt att de brinner för sitt jobb. De vill göra skillnad i samhället och det gör de. Oasen är en viktig enhet som gör skillnad.

Vad tar du med dig från dina tre första veckor? 
Jag tar med mig massor av saker. Jag har lärt mig jättemycket om Barnkonventionen och små tips om hu man är som ledare/pedagog i olika grupper. Jag har fått vara med och observera i många olika sammanhang som har varit väldigt lärorikt. De tre första veckorna har varit väldigt roliga och jag ser fram emot de tre kommande.   

/ Anna-Karin Bragd     


onsdag 30 oktober 2013

Kick off för projektet BURR - Dataspel mot dejtingvåld

Deltagare Kick off 29 oktober
Emma Sorbring, Högskolan Väst














Igår hade vi vår Kick off för projektet BURR - Dataspel mot dejtingvåld. Deltagare med erfarenhet av arbete med ungdomar fick testa på dataspelet "Green Acres High School" där man som spelare får agera rådgivare åt sin digitala vän i relationsfrågor. Spelet är ett resultat av det internationella forskningsprojektet CAVA, Changing Attitudes to dating Violence in Adolescent. Vår pedagog Sofia Ekholm bjöd också på komplementära metoder och övningar samt öppningar för spännande dialog mellan deltagarna. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Högskolan Väst och Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, Hälsoäventyret Oasen.

- Det här har varit en toppendag, säger Emma Sorbring från Högskolan Väst. Här har vi en stark koppling mellan teori och praktik. En "ett plus en blir tre-situation" helt enkelt. Det är eftersträvansvärt. Det finns goda förutsättningar för att kicka igång det här projektet.

Läs mer om projektet på vår hemsida
> Burr - Dataspel mot dejtingvåld

fredag 25 oktober 2013

Frågan om vår framtid vidare till regionstyrelsen

Ägarutskottet i Västra Götalandsregionen beslutade i onsdags att ta frågan om vår framtida organisering vidare till regionstyrelsen, något som uppmärksammades i Nya Lidköpings-Tidningen fredag 25 oktober. Ägarutskottets förslag till regionstyrelsen är att vi ska få finnas kvar i nuvarande organisation tills vidare, och att organisation och finansiering ska utredas på längre sikt. När frågan behandlas i regionstyrelsen är ännu inte klart. 


/ Anna-Karin Bragd

onsdag 23 oktober 2013

Vår framtid avgörs i regionens ägarutskott idag

Liselott Johansson, verksamhetschef
Vår framtid diskuteras i ägarutskottet i Västra Götalandsregionen idag. Något som uppmärksammas i Nya Lidköpings-Tidningen. 

Verksamheten har tidigare finansierats av Skaraborgsområdets hälso- och sjukvårdsnämnder, men de kommer inte att finansiera verksamheten efter nyår. Nu ska ägarutskottet och regionstyrelsen avgöra om regionen centralt ska ta över finaniseringen efter nyår.  

- Det här är en jätteviktig fråga för hela Västra Götalandsregionen, säger Liselott Johansson, verksamhetschef för utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, Hälsoäventyret Oasen. Särskilt med tanke på handlingsplanen för barnets rättigheter. 

Den 24 september antog regionfullmäktige en handlingsplan för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen 2014-2015. Enligt handlingsplanen ska alla Västra Götalandsregionens verksamheter ha kunskap om, och arbeta efter barnkonventionen. 

- Det är precis det vi arbetar med, att stötta verksamheter i deras barnrättsarbete. Vi har den kompetens som krävs för att sätta handlingsplanen i verket. Nu hoppas vi på ett klokt beslut för alla barns och ungas bästa, säger Liselott Johansson.

/ Karin Svenner


tisdag 22 oktober 2013

Kursdeltagare får verktyg för att förverkliga barnkonventionen

Barbro Davidov, förskollärare, Borås
Deltagare, kursen Barnets
rättigheter - från teori till praktik















Den 16 oktober var det dags för höstens kurs Barnets rättigheter - från teori till praktik, tillfälle 2. Jesper Svensson från Rättighetskommitténs kansli, Västra Götalandsregionen, gästade oss med ett dialogseminarium kring bland annat rättighetsbaserat arbetssätt och intersektionalitet. Dialog, reflektion och spännande frågeställningar uppstod bland kursdeltagarna. Kursen är upplagd på ett sådant sätt att var och en har möjlighet att sätta igång processer och dialog kring barnrättsarbete i sin egna verksamheter. Vi ser fram emot att få höra deltagarnas reflektioner kring detta vid tillfälle 3, den 11 november. Lycka till.

Sagt om kursen
"I allting måste man väga in barnet. I allting. Och vi måste få med oss alla andra på tåget. Det känner jag är en utmaning. Nu måste ju vi som har gått den här utbildningen hjälpa till att bana vägen, uppmärksamma och förverkliga konventionen. 
Jag vill visa att detta är möjligt och att det ska bli en naturlig del i beslutsfattandet. Kursen känns balanserad och fokuserad. Man får med sig massor."
(Barbro Davidov, förskollärare, Borås stad)

"Föreläsningen av Jesper Svensson handlade om mänskliga rättigheter, MR. Föreläsningen var bra och intensiv och det höga tempot gjorde att han fick med väldigt mycket. Då frågor dök upp skötte han det på ett väldigt bra sätt och han tappade aldrig bort sig i pauserna. Han hade ett sätt där han involverade alla som satt och lyssnade. Det fanns ingen död stund eller ett tillfälle som var mindre intressant utan han pratade hela tiden om intressanta och viktiga saker."
(Gustav Edenmyr, praktikant, Orust)

/ Anna-Karin Bragd

måndag 21 oktober 2013

Gustav ger sitt perspektiv

Gustav Edenmyr, praktikant
Gustav Edenmyr från Orust har under en veckas tid praktiserat i vår verksamhet. Utifrån sitt perspektiv har han bidragit med reflektioner, tankar idéer om hur vi kan bli ännu bättre på att arbeta med barnets rättigheter.

Tre frågor till Gustav

1. Vem är du?

Jag heter Gustav Edenmyr, är 14 år och bor på Orust. Jag gillar att spela in film och att spela teater. I skolan gillar jag de allra flesta ämnena och jag tycker om att vrida och vända på frågeställningar som uppstår i våra arbeten.

2. Vad tycker du att Hälsoäventyret Oasen har för styrkor?
De har duktiga pedagoger som kan det som de jobbar med och de jobbar med oerhört viktiga frågor som hela tiden måste diskuteras och informeras om. Pedagogerna är väldigt, väldigt trevliga och de gör lätt folk intresserade för vad de jobbar med.

3. Vad tar du med dig från den här veckan?
Framför allt hur Hälsoäventyret Oasen jobbar, men jag vill också tacka för att jag fick så mycket utrymme för att kommentera och reflektera. Jag uppskattar alla diskussioner om allt möjligt viktigt som vi har haft, det känns som att jag är flera gånger klokare än när jag kom hit. Jag är full av information som fler borde få ta del av, jag hoppas att Oasen kommer att nå ut till fler och fler i Västra Götalandsregionen.

/ Anna-Karin Bragd

torsdag 17 oktober 2013

"Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa" - ett folkhälsoprojekt

Måndagen den 7 oktober gick startskottet för folkhälsoprojektet "Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa" genom en Kick-off här hos oss. 18 av de 20 folkhögskolorna i Västra Götaland var representerade.

Satsningen är ett samverkansarbete mellan folkhögskolorna och Västra Götalandsregionen med syftet att utveckla skolornas kompetens att kunna möta förändrade förutsättningar. Det är ett treårigt arbete från och med hösten 2013 och tre läsår framåt, med sikte på en fortsättning.

Jag, Mari Karlsson, har fått uppdraget att arbeta som processledare tillsammans med teamet i vår verksamhet. Under kick-offen ledde jag deltagarna i en dialogworkshop där de fick kartlägga nuläge, framtid och konkretisera handlingar tillsammans och enskilt. Dagen gav mig större kunskap om folkhögskolornas situation och deras arbete. Jag fick förmånen att jobba med engagerade människor som verkligen brinner för sitt viktiga arbete och hälsan på skolorna.

Vi på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter - Hälsoäventyret Oasen - ser fram emot att vara en del i folkhälsoprojektet!

/Mari

måndag 7 oktober 2013

7 oktober - Idag firar vi den internationella barndagen

Dagligen sätter vi fokus på barnets mänskliga rättigheter i verksamheter runt om Västra Götaland. Idag är det den internationella barndagen. Men varför firar vi den just idag?
Den internationella barndagen hör samman med att FN:s konvention om barnets rättigheter antogs den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade FN alla stater att skapa en barndag för att ge uppmärksamhet åt barns situation världen över. Då rekommenderades första måndagen i oktober, men regeringar fick själva frihet att välja datum. I Sverige har sedan dess första måndagen i oktober varit Internationella Barndagen.