torsdag 23 maj 2013

Demokratiutvecklare Åsa Ekman

Under vårt senaste kurstillfälle passade jag på att ställa lite frågor till dagens föreläsare Åsa Ekman som jag presenterade i ett tidigare inlägg här på bloggen. Intervjun är gjord strax efter, vad jag skulle benämna, en fantastiskt engagerande föreläsning och det märks att hon fortfarande är peppad och inspirerad av gruppen.

- Vi börjar med en"off topic"-fråga; Du beskrev dig själv som mellanbarn i inledningen. Vad skulle du välja om du var tvungen att byta?

- Oj, måste man byta?
- Jepp.
- Men varför byta? Att jag är mellanbarn har ju präglat mina val i livet.
- Ehrm.. OK. Så du tycker om att vara mellanbarn?
- Det vet jag inte men jag är väldigt nöjd med mitt yrkesval.
- Kul!

- Hur ser du på ungas motivation till samhällsinflytande?

- Dom vill vara med, det är jag helt övertygad om. Alla vill vara med och ha inflytande men vi vuxna är också väldigt duktiga på att ta död på den lusten. Om man bemöter unga på rätt sätt kommer alla att vilja vara med, det gäller för oss vuxna att hitta rätt ämne. Alla är engagerade i något.

- Om jag som vuxen bara skulle komma ihåg en sak ifrån din föreläsning, vad skulle det vara då om du fick välja?

- Hmm.. Här gäller det verkligen att prioritera rätt.. Får jag välja två saker?

- Men då blir det ju inte.. Eehm.. OK DÅ!!

- Jaha va bra.. Då skulle jag välja att du varje gång en förändring eller ett projekt som rör barn står i begrepp att utföras kommer ihåg att verka för inflytande före, under och efter ett projekt eller förändring, samt att inflytande inte är en skyldighet, utan en rättighet och en möjlighet. Det är superviktigt att man inte tvingar barnen till inflytande.

- Under föreläsningen pratade du om olika nivåer av delaktighet och visade oss en modell som du kallade för inflytandetrappan. Jag kom då att tänka på att vuxna kan vara rädda för att lämna ifrån sig inflytande och makt, hur tänker du om det?

- Ja, allt som är okänt kan ju kännas skrämmande till en början och när det gäller det här, vad kan hända egentligen? Testar man att göra det en gång så kommer man upptäcka att det inte är så farligt!

- Du beskrev att vi måste se till att ge barn och unga rösten att bli hörda. Hur tänker du om möjligheten att nå de barnen som har minst inflytande?

- De barnen befinner sig på olika arenor och det gäller därför för oss vuxna som arbetar med barn att se vilka de är och vad som engagerar dem.

Åsa viner sedan vidare till resturangen för att hinna hälla i sig lite soppa tillsammans med deltagarna. Tack för pratstunden Åsa!

/David Ljungqvist



Åsa Ekman, demokratiutvecklare