fredag 19 oktober 2012

Idéutbytardag kring barnets rättigheter



Den 19 juni 2012 anordnande vi en idéutbytardag kring barnets rättigheter med fokus på olika metoder som kan användas i det direkta mötet med barn och unga. Till dagen kom cirka 30 deltagare från 20 olika verksamheter i Västra Götaland, såväl regionala som kommunala. Nu, cirka fyra månader senare, har en uppföljning gjorts där deltagarna fick svara på frågan om de fick med sig något som har påverkat deras barnrättsarbete. En hel del svarar att de fått med sig mycket, bland annat följande person:

"Rent konkret ledde dagen till att Göteborgs universitet, Pedagogen, Smittskyddsenheten (HYFS-projektet) och Barnhälsovården gemensamt ansökte om regionala FoU-medel för 2013". 
Idéutbytardagen var en del i vårt arbete att under 2012 ta fram ett utbildningskoncept till vuxna kring hur teorin i FN´s konvention om barnets rättigheter kan omsättas i praktik. Uppdraget kommer från rättighetskommitténs kansli, Västra Götalandsregionen. Lars-Åke Carlsson, politiker i kommittén för rättighetsfrågor och Jan Terneby, tjänsteman på rättighetskommitténs kansli, fick också svara på hur de såg på dagen:
"Jag har fått många synpunkter och förslag på hur vi kan arbeta för att implementera en handlingsplan för barnkonventionen". Lars-åke
 
"Det har varit en väldigt bra dag med mycket bra pedagogik. Den börjar med exempel från verkligheten som gör att man blir nyfiken på barnkonventionen. Vi har fått se nytänkande metoder som anpassas för barnen". Jan Terneby

/Ebba