tisdag 31 maj 2011

Engagerade och nytänkande elevrådsrepresentanter!

Kreativ brainstorming



Matti, Rasmus, Amanda och Ebba tänker till!
  















"Vi vill vi kan"! Så lät den slogan som elevrådsrepresentanterna brainstormade fram då de skulle komma på ett nytt namn för elevrådet. Förra veckan mötte jag elevrådsrepresentanter och skolpersonal från Allé-, Nossebro- och Nästegårdsskolan. Under två intensiva men roliga halvdagar fick en arbetsgrupp diskutera och reflektera kring hur de vill att deras elevrådsarbete ska se ut i framtiden. 

De fick bland annat tänka till kring frågeställningar som, "Vilka egenskaper ska en elevrådsrepresentant ha?" och "Hur får vi ett bra klimat på klassråden?" De fick med hjälp av papper och penna sätta sina tankar på pränt och utifrån det ska nu Hälsoäventyret sammanställa ett material åt skolorna. Tanken är att materialet ska strukturera upp skolornas elevrådsarbete och att det i förlängningen ska höja statusen på elevråden.

Ebba


måndag 30 maj 2011

Nyfiken på...

... Idrottslyftet!

Det blir ett fortsatt stöd till föreningar och organisationer som satsar på barns och ungas fysiska aktivitet. Regeringen meddelar att det avsätts 500 miljoner kronor till Idrottslyftet, nu med ännu tydligare koppling till skolans arbete och med jämställd- och jämlikhetsperspektiv i fokus. Idrottslyftet är en satsning som pågått sedan 2007 och är en fortsättning på det så kallade Handslaget. Idrottsrörelsen har valt att huvudinriktningen för satsningen ska vara att få barn och ungdomar att börja idrotta och få fler att idrotta längre upp i åldrarna. Arbetet kommer också att stödja andra typer av motionsaktiviteter än idrott i syfte att nå fler barn och ungdomar, särskilt flickor och barn med invandrarbakgrund.

Tips! Läs mer om Idrottslyftet...
Anna-Karin

tisdag 24 maj 2011

En lek(tion) i kärlek

Ellen Fosti, Erik Markstedt, Tomas Engström - Teater De Vill
och Torbjörn Möller - Vara Konserthus


















Fjärilar i magen. Ögon som glittrar. Hjärtan som brinner. Flämtande lågor och djupa frågor... Så inleder Teater De Vill sin beskrivning av föreställningen En lek(tion) i kärlek. Och i måndags fick vi pedagoger från Hälsoäventyret vara med om just det. En fartfylld performanceföreställning som blandar teater, dans, sång och musik. En timme full av känslor gestaltade av Ellen Fosti, Erik Markstedt och Tomas Engström. 
-  Vi vill ge Varas elever i år 7 till 9 både en kostnärlig och pedagogisk föreställning, säger Torbjörn Möller, barn- och ungdomsproducent för Vara Konserthus. 
Och det är just den kombinationen som teaterensemblen själv tycker är en styrka.
- Hela teatern bygger på att vända på perspektiven och Teater De Vills konstnärliga och pedagogiska ambition handlar om att utgå ifrån en integrerad teater, berättar Erik Markstedt som turnerat runt med föreställningen från Västerbotten till Blekinge och mött tusentals tonåringar i publiken.
- Ungdomarna sugs in i föreställningen. Vi är på deras nivå, i deras värld och i deras tempo, säger Ellen Fosti. 

Läs mer om Teater De Vill
och Vara Konserthus

Anna-Karin

måndag 23 maj 2011

Sju punkter om...

Lustfyllt















Unga med intellektuella funktionsnedsättningar är en särskilt utsatt grupp när det kommer till risken för sexuella kränkningar och övergrepp. Och som förälder kan oron vara stor. Lotta Löfgren-Mårtenson, docent i sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö högskola menar att följande områden bör gås igenom i sexualundervisningen:
  • Lära känna sin kropp och sina känslor. Kunna sätta namn på kroppsdelar och ord på känslor.
  • Sätta gränser. Ingen annan får röra min kropp utan att jag själv vill.
  • Personliga revir. Olika människor får komma olika nära. Vem får röra var?
  • Att kunna säga nej med tydlig röst. Man måste inte göra allt som andra säger eller ber om.
  • Ta upp utsatta situationer och vad man kan göra om man råkar ut för något obehagligt.
  • Prata om bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter är spännande och roliga. Dåliga är obehagliga och hotfulla.
  • Den vuxne bär ansvaret, aldrig den unge med en intellektuell funktionsnedsättning.

    Källa: Hur gör man? av Lotta Löfgren_Mårtenson

Läs SvD:s artikel Funktionshinder hejdar inte lusten
eller Lotta Löfgren_Mårtensons blogg

Anna-Karin

fredag 20 maj 2011

Barnrättsakademin på besök!

Caroline och Elisabeth från Barnrättsakademin


















Barn tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället och deras rättigheter kan lätt hamna i kläm. Hjälplöshet väcker sympati samtidigt som dagens barn en dag ska ta hand om samhället. Inte undra på att barnkonventionen som är till för att skydda barnens rättigheter är världens största konvention.

Okejdå, men vad är en konvention?? Vet barnen om sina speciella rättigheter och vem ser till att konventionen följs? Vad händer när rättigheterna att få sin åsikt hörd krockar med rätten att inte bli diskriminerad och vad händer när ett land omsätter konventionen till lag? Vart kan barnen vända sig om de vill försäkra sig om att känslig information stannar hos den förtroendevalda och vilken information har den vuxna en plikt att föra vidare?


Caroline och Elisabeth reder ut frågorna med vårt fulla förtroende och efter en heldag med dessa vandrande barnrättslexikon känner vi oss upplysta, inspirerade och fyllda av förväntan. Det här blir bra! Vill du också veta mer om barnkonventionen? Besök Barnrättsakademin på internet för mer information, där du också kan beställa ett fniss- och kunskapsbringande barnrättsspel för högstadieelever!

David

måndag 16 maj 2011

Nyfiken på...

... Ingemar Gens och den fria leken.

I dagens SvD finns en mycket intressant artikel att läsa. Den romantiska bilden av den fria lekens betydelse sätts ordentligt på plats. Hur fri är egentligen det vi kallar barnens fria lek? Och handlar styra verkligen om att kontrollera? Den fria leken är nästan fånigt hyllad, menar samhällsdebattören Ingemar Gens. Fri lek riskerar att bli uteslutande, könsstereotyp och att gynna förtryck, menar han.

Tips - Läs artikeln...
"Den fria leken är nästan fånigt hyllad"

... och kom ihåg att läsa fler artiklar i SvD:s serie "På låtsas".


Anna-Karin

fredag 13 maj 2011

Nyfiken på...

... skoldebatten, framgångsrika skolor, McKinsey-rapporten.

Lärare som lär av andra lärare är en framgångsfaktor för skolan. Hörde talas om McKinsey-rapporten "How the world´s most improved school systems keep getting better" där McKinsey & company har studerat de länder som har förbättrat sina skolresultat i internationella kunskapsmätningar. Denna rapport kom i slutet av förra året och det står att läsa om en rad olika faktorer som utvecklar skolan och dess lärare. Lärare som lär av varandra, duktiga lärare som coachar andra och en vidareutvecklad undervisning är några av dessa. Den sammanlagda bilden visar alltså att faktorer som berör läraren och undervisningen påverkar resultaten mest.

Läs mer om rapporten på Lärarförbundets och McKinseys webbplaster...

McKinsey visar vägen till en framgångsrik skola
How the world´s most improved school systems keep getting better

Anna-Karin och Ebba

onsdag 11 maj 2011

Vi hoppar vidare

Elever från Valleskolan, Skara
















Idag var det Valleskolan som kom och hoppade med oss. Ja de träffande ju förstås Åke och kompisar också. Åke var förresten lite sur sen igår, då han inte fick vara med och hoppa med GP byns förskola. Så jag lät han vara med och hoppa idag och titta vad glad han blev!

Leif

Barn tycker till om föräldrars beteende

Som sagt - denna vecka är det fokus på kost och fysisk aktivitet, genom Folkhälsoinstitutets uppmärksamhetsvecka. Och jag kan inte låta bli att göra kopplingen till veckans nyhet kring det knattelag i Malmö som fick stängas av på grund av att några föräldrar gett sig på domaren. Lyssna och hör vad barnen själva tycker om föräldrarnas agerande, i P1:s Studio 1 i måndags.

Knattelag stängs av efter hot

Anna-Karin

tisdag 10 maj 2011

Hopp och kärlek

GP-byns förskolebarn

I dag hade jag besök av ett härligt gäng med förskolebarn från GP-byns förskola i Vedum. De var här på programmet "Åke och hans vänner". Vi byggde bl.a. skelettpussel och pratade om hur människokroppen fungerar. När vi pratade om vårt hjärta och lyssnade med stetoskopen på våra hjärtslag så sa ett av barnen "har vi inget hjärta så får vi ingen kärlek". Vi har det bra vi som får träffa barn och ta del av deras klokheter.

Anneli

måndag 9 maj 2011

Tunaholmsskolan hoppar högt för hela hälsan

Anna Karlsson, Tunaholmsskolan,
Mariestad
Idag har vi hälsopedagoger hoppat med Anna Karlsson, lärare på Tunaholmsskolan i Mariestad. Det roliga är att skolans temaveckor kring hälsa och relationer synkar klockrent med Ett friskare Sverige-satsningen. Så, under v.19 bjuds Tunaholmsskolans elever och personal på härliga frukostar och extra hälsosam mat. I kombination med detta läggs fokus på relationer och kamratskap. Ett helhetsgrepp på hälsan helt enkelt.
Vi hälsopedagoger fick den stora äran att träffa alla elever i år 7. Tack för era spännande reflektioner och tankar kring kamratskap och relationer. Ni är super!!!

Anna-Karin

Återbesök på Kronan skola i Trollhättan

Ebba Kostmann, fjärde från vänster, tillsammans med
elever Kronan skola, Trollhättan

















Den 28:e april var jag på Kronans skola för att genomföra en enkätundersökning med eleverna i år 6-9. Syftet med denna var att samla in deras åsikter kring Hälsoäventyrets arbete med kamratskap och relationer, som vi i mars genomförde i alla klasser. Vid slutet av dagen fick jag genom en fokusgruppintervju träffa några härliga och positiva elever från årskurs 9, som gärna delade med sig av sina tankar och funderingar kring vårt upplägg. Med hjälp av enkätens resultat samt niornas åsikter hoppas vi att vårt arbete med kamratskap och relationer ska bli ännu bättre i framtiden!

Ebba

fredag 6 maj 2011

Hälsoäventyret hoppar hela veckan

Anneli Andersson och
Birgitta Klasson, Hälsoäventyret

Nu är det dags för årets uppmärksamhetsvecka. Statens folkhälsoinstitut har fått regeringens uppdrag att än en gång samordna en uppmärksamhetsvecka kring matvanor och fysisk aktivitet. Veckan går under namnet Ett friskare Sverige och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos allmänheten. Veckan genomförs vecka 19, 9–15 maj.

Under hela denna vecka kommer Hälsoäventyret att hoppa. Vi kommer att hoppa högre, längre, snabbare och roligare. Vi kommer att hoppa högt för alla som satsar på det hälsofrämjande arbetet för barn och unga. Vi kommer att göra ett höjdarhopp för att synas ännu mer. Vi bjuder in alla som möter oss under v.19 att hoppa - i tanken, i luften, med rep. Mat och rörelse är en naturlig del i Hälsoäventyret Oasen Varas ordinarie verksamhet, men under vecka 19 blir det än mer fokus på hoppet och den fysiska aktiviteten. Vi hälsopedagoger kommer att hoppa med alla vi träffar. Kolla in våra höjdarhopp här på bloggen.


Vill du läsa om vad som händer i din kommun? Surfa in på http://www.ettfriskaresverige.nu/

Anna-Karin

tisdag 3 maj 2011

Nyfiken på...

... skoldebatten och framgångarna på Nossebro skola!

Nyhetsbrevet från Skolverket dök upp i min inkorg. På tal om den rådande skoldebatten om kunskapskrav, inkludering, skolreformer och PISA-studier finns nu en artikel att läsa om framgångarna på Nossebro skola. Uppfriskande. På Nossebro skola får alla vara med i klassrummet och får likvärdiga möjligheter att utvecklas. Det har lett till att skolans resultat har gått raka vägen från botten till toppen - utan att det kostat kommunen en krona.

Tips - Läs!
Delaktighet är lösningen på Nossebro skola


Anna-Karin