fredag 19 december 2014

God Jul och Gott Nytt År!


Karolin Nolåker, barnrättsutvecklare på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter har skrivit en artikel i Katedralskolans skoltidning om den jubileumskonferens ”Barnkonventionen 25 år” som hölls den 24 november 2014. Karolin tillsammans med Emma Nilsson och Cecilia Lund höll en föreläsning om sin feriepraktik samt gav ett barn och ungdomsperspektiv på de frågor som togs upp under konferensen. 
Med Karolins artikel skulle vi på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter vilja önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År så ses vi 2015!


Man har bara rättigheter om man känner till dem

…Så avslutade vi barnrättsutvecklare vårt tal på den konferens som hölls i samband med Barnkonventionens 25-års jubileum. Tillsammans med organisationer som BRIS, Rädda Barnen och Unicef hade vi feriepraktikanter på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter likaså en viktig uppgift: Att sprida information och kunskap om konventionens existens.

Måndagen den 24 november stod scenen på Hotell Riverton i Göteborg redo för ytterligare ett försök att främja barns särskilda rättigheter. I samband med FN:s konvention om barnets rättigheter, som i år fyllde 25 år, ordnades en konferens för de politiker och tjänstemän inom Västra Götalandsregionen. Konferensens främsta budskap var att se hur arbete kring barns rättigheter gått de senaste åren och vad man kan göra för att utveckla och förbättra under kommande år. Under dagen diskuterades allt från varför den psykiska ohälsan ökat bland unga i Sverige, hur man kan bidra till att barn får större inflytande samt att det är viktigt att beakta ”barnets bästa”. När vi senare skulle diskutera varför barn och ungdomar vet så lite om sina rättigheter kom alla gemensamt överens om att bristen på information och kunskap är det största problemet. Det var så vi tio barnrättsutvecklare kom in i bilden.


Synliggöra barns rättigheter

Under sommaren fick jag den stora äran att göra en fyra veckors lång feriepraktik på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter. Jag tillsammans med nio andra ungdomar runt om i regionen hade ett uppdrag: att under dessa fyra veckor bidra till att barn och ungdomar blir mer medvetna om innehållet i Barnkonvention. Eftersom FN:s konvention om barnets rättigheter innehåller 54 artiklar valde vi att fokusera på främst 2. Dessa handlade om barn och ungas rätt till inflytande samt rättigheten att få veta innehållet i Barnkonventionen. Vi började praktiken med att intervjua allt från politiker och tjänstemän till barn och lärare. Vi upptäckte snabbt att kunskapen hos många var lika med noll så vi bestämde oss för att göra en informationsfilm. Filmen släpptes i början av november och har i nuläget över 2000 visningar på Youtube. Den har också uppmärksammats av bland andra Barnombudsmannen. Tack vare filmen kan vi nu stolt meddela att vi lyckats med vårt uppdrag att bidra till att barn och unga har blivit mer medvetna om att de faktiskt har egna rättigheter.


Arbetet fortsätter

I nuläget arbetar likväl Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter och Rättighetskommitténs kansli som BRIS, Rädda Barnen, Unicef samt andra organisationer vidare med att främja barns rättigheter, Även om de framsteg som gjorts (dels av oss barnrättsutvecklare) bidrar till en positivare framtidssyn för barns och ungas rättigheter är det viktigt att slå fast vid att barnrättsarbetet är långt ifrån färdigt. Det är nu vi alla måste fortsätta sprida budskapet om att man enbart har rättigheter om man själv känner till dem!


Text: Karolin Nolåker, Skara

tisdag 16 december 2014

Kännedom om FN:s barnkonvention



















Barnkonventionen fyller 25 år i år. Det vill vi uppmärksamma!

Varje vecka i höst har vi ställt en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är höstens sista fråga: Artikel 42 i barnkonventionen säger att de stater som anslutit sig till konventionen åtar sig att göra konventionens bestämmelser och principer kända bland barn och vuxna. Vilka i vår verksamhet känner till barnkonventionen och vad den innebär för barn och vuxna?

Tack alla som funderat, delat och hjälpt till att stärka barnets rättigheter.Och kom ihåg att nästa år firar vi också 25-årsjubileum. 2015 är det nämligen 25 år sedan den svenska regeringen ratificerade FN:s barnkonvention. Så låt oss fortsätta arbetet för barnets rättigheter! 

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Här finns höstens alla frågor samlade

Läs mer om våra kortlekar



tisdag 9 december 2014

Samverkan för barns rättigheter



















Barnkonventionen fyller 25 år i år. Det vill vi uppmärksamma!

Varje tisdag i höst ställer vi en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är veckans fråga: Artikel 6 i barnkonventionen säger att varje barn har rätt till liv, att överleva och att utvecklas. Vilka behöver vi samverka med för att det ska bli bra för barnen?

Fundera, dela och hjälp till att stärka barnets rättigheter! 

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

tisdag 2 december 2014

Barnperspektiv och barnrättsperspektiv




















FN:s barnkonvention fyller 25 år i år. Det vill vi uppmärksamma!

Varje tisdag i höst ställer vi en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är veckans fråga: Artikel 42 i FN:s barnkonvention säger att de stater som anslutit sig till konventionen åtar sig att göra konventionens bestämmelser och principer kända bland barn och vuxna. Hur ser vi på begreppen barnperspektiv, barnets perspektiv och barnrättsperspektiv?

Fundera, dela och hjälp till att stärka barnets rättigheter! 

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

Läs mer om barnrättsperspektivet