tisdag 25 november 2014

Att prata med barn



















Barnkonventionen fyllde 25 år i torsdags. Det vill vi uppmärksamma!

Varje vecka i höst ställer vi en ny fråga om barnkonventionen. Här är veckans fråga:
Artikel 12 i barnkonventionen säger att barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som rör det. Barnets åsikt ska tillmätas betydelse i förhållande till ålder och mognad. Pratar vi till, med, åt eller för barn?

Fundera, dela och hjälp till att stärka barnets rättigheter! 

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

torsdag 20 november 2014

Du är barnkonventionen

Idag, den 20 november fyller FN:s barnkonvention 25 år. FN:s barnkonvention är en internationell överenskommelse som ger barn särskilda rättigheter. Varje barn har rätt att inte diskrimineras, varje barn har rätt att utvecklas och varje barn har rätt att säga sin åsikt och bli lyssnad på. Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet.

Det här är inga abstrakta dogmer som någon annan, någon annanstans i världen har ansvar för. Det här är tydliga direktiv för hur du som vuxen ska agera i din vardag. Utan din insats blir FN:s barnkonvention bara tomma ord. Det är du som vuxen som ger barn rättigheter, varje dag, i din vardag.

Gör barnrätt
Vi har skyldighet att ta på oss säkerhetsbälte när vi kör bil. Men det blir bara tomma ord så länge du inte agerar. Det är bara du som kan sätta på dig ditt säkerhetsbälte när du ska köra bil. På samma sätt är det med barnets rättigheter, vi har skyldighet att tillgodose varje barns rättigheter, och det är bara du som kan agera.

Det är bara du som kan se till att inget barn blir diskriminerat där du möter barn. Det är bara du som kan ge goda förutsättningar för barns utveckling, som förälder, som släkting, som närstående eller i din yrkesroll. Det är bara du som kan lyssna på barnet i din närhet, och det är bara du som kan ge barnet inflytande. Det är du som ska sätta barnets bästa i främsta rummet.

Många barn i andra länder har sämre livsvillkor än de barn som du möter. Självklart är det viktigt att agera för de barn som har det svårast. Men det betyder inte att de barn du möter inte ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det du kan bidra med, här och nu, det är att agera enligt FN:s barnkonvention i din vardag och säkerställa att just de barn du möter får sina rättigheter tillgodosedda. Så skapar vi vuxna tillsammans de handlingar som gör FN:s barnkonvention till mer än bara ord.

Från ord till handling
I dag fyller FN:s barnkonvention 25 år. Ta tillfället i akt och bestäm dig för en konkret handling för barns rättigheter. Är du en förälder som går och grunnar på familjeråd men inte har kommit till skott? Se det här som ett tillfälle att gå från tanke till handling.

Saknar din arbetsplats metoder för att höra barn och ungas åsikter på ett bra sätt? Se det här som ett tillfälle att faktiskt mejla chefen och lyfta frågan.

Behöver du stöd i att ringa in vilka delar av FN:s barnkonvention som rör just din arbetsplats? Det finns färdiga frågeställningar du kan utgå ifrån:

  • Vilka artiklar i FN:s barnkonvention är centrala för vår verksamhet?
  • Vilken strategi har vi i vår verksamhet för att genomföra FN:s konvention om barnets rättigheter?
  • Hur diskuterar vi barnets bästa i vår verksamhetsplanering och hur tungt får barnets bästa väga i beslut?
  • När, var och hur informerar vi barn och vuxna om att barn har egna rättigheter?
  • Vad menar vi med delaktighet respektive inflytande?

I Västra Götalandsregionen finns Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, vars uppdrag är att utveckla, stärka och sprida arbetet med barnets rättigheter. Kontakta oss om du har någon fråga!

tisdag 18 november 2014

Respekt för barnets människovärde




















FN:s barnkonvention fyller 25 år på torsdag. Det vill vi uppmärksamma! 

Varje tisdag i höst ställer vi en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är veckans fråga: Artikel 2 i barnkonventionen säger att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Hur visar vi respekt för barnets människovärde? 

Fundera, dela och hjälp till att stärka barnets rättigheter! 

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

tisdag 11 november 2014

Barns rätt till utveckling



















Barnkonventionen fyller 25 år i år. Det vill vi uppmärksamma!

Varje tisdag i höst ställer vi en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är veckans fråga: Artikel 6 i barnkonventionen säger att varje barn har rätt till liv, att överleva och att utvecklas. Hur arbetar vi med varje barns rätt till utveckling i fysisk, psykisk, andlig, moralisk och social bemärkelse?

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

tisdag 4 november 2014

Hur tungt får barnets bästa väga i beslut?



















Barnkonventionen fyller 25 år i år. Det vill vi uppmärksamma!

Varje tisdag i höst ställer vi en ny fråga om FN:s barnkonvention. Här är veckans fråga: Artikel 3 i barnkonventionen säger att barnets bästa alltid ska komma i första rummet vid alla åtgärder som rör barn. Hur tungt får barnets bästa väga i beslut?

Korten är hämtade från våra kortlekar om FN:s barnkonvention, praktiska verktyg för att utveckla arbetet med barnets rättigheter.

Läs mer om kampanjen Barnkonventionen 25 år!

Läs mer om våra kortlekar

måndag 3 november 2014

Hjälp oss sprida film om barns rättigheter!













Vi är tio ungdomar som under sommaren fick uppdraget av Västra Götalandsregionen att vara med och utveckla barns rättigheter. För att ta reda på vad folk visste om barns rättigheter intervjuade vi bland annat barn, unga, lärare och politiker om FN:s barnkonvention.
 
Barnkonventionen är en överenskommelse inom FN som Sverige har skrivit på och därmed måste följa. I konventionen finns det rättigheter som barn och unga ska få tillgodosedda och det är vuxna som är skyldiga att se till att det blir så.

Vi kom fram till att de flesta unga inte alls vet vad barnkonventionen är, eller enbart har hört talas om den. Detta tycker vi är ett problem, eftersom man bara har rättigheter om man själv vet om dem. Sverige har fått kritik av FN för att vi bland annat är dåliga på att sprida information om barnkonventionen samt att barn inte alls får samma inflytande i samhället när det gäller viktiga beslut som faktiskt rör dem.
 
Barnkonventionen fyller 25 år i november.
Därför bestämde vi oss för att själva göra en informationsfilm,
som vi ska sprida till så många som möjligt, så att fler kan få en aning om vilka rättigheter de har.
 
Vi försöker nu nå ut till så många som möjligt. Projektets framgång beror helt på hur många som delar och sprider det här budskapet. Målet är att folk ska inse hur viktiga de här rättigheterna är och att alla barn och unga blir medvetna om att barnkonventionen existerar.
 
FILMEN kan du se härRätt att veta
 
Den TREDJE November börjar spridningen. Var med och sprid du också!
Facebook: https://www.facebook.com/barnhalsaratt
 
Hälsningar
Barnrättsutvecklarna i Västra Götalandsregionen genom Karolin Nolåker och Axel Sabel