fredag 30 maj 2014

Barnrättsutvecklare på Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter

Vi anställer tio unga barnrättsutvecklare i sommar

Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter anställer tio barnrättsutvecklare i sommar. Barnrättsutvecklarna är ungdomar i gymnasieåldern från hela Västra Götaland som under fyra veckor arbetar hos oss. De ingår i VGR:s satsning på så kallad feriepraktik för gymnasieungdomar. Barnrättsutvecklarna ska utveckla barn och ungdomsperspektivet på några utvalda områden utifrån sina egna intressen och kunskaper. Det är ett sätt för unga att bidra med sitt perspektiv i regionfrågor, och det är ett sätt för VGR att bättre tillvarata ungas resurser. 

Barnrättsutvecklarna ska under fyra veckor arbeta i projekt som de själva får projektleda. Det kan handla om att samla in ungas åsikter inför viktiga beslut i VGR som rör unga, och skriva en rapport. Det kan handla om att intervjua beslutsfattare i VGR om vilka frågor de vill höra ungas åsikter om. Det kan också handla om att ge andra unga kännedom om barnkonventionen på ett bra sätt, till exempel via film och sociala medier.

Satsningen på barnrättsutvecklare ligger också i linje med undersökningen "Ung röst" som Rädda Barnen presenterade för några veckor sedan. Där intervjuades 25 000 barn och unga och 60 procent uppgav att de vill ha mer inflytande och fler möjligheter att påverka i frågor som berör barn.

En närmare presentation av våra grymma barnrättsutvecklare kommer inom kort och du kan följa deras arbete här på bloggen under fyra veckor, från 16 juni till 11 juli, när de ska gästblogga.

/Anni Rydberg


måndag 26 maj 2014

Vi finns med på konferensen Familjecentrerat arbetssätt - 3 juni

Konferens 3 juni
Familjecentrerat arbetssätt
Den 3 juni möts aktörer under konferensen Familjecentrerat arbetssätt, i syfte att implementera familjecentrerat arbetssätt som grund för samarbetet och samordnade insatser mellan kommun och region i Göteborgsområdet. Vi, Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter, finns med under programpunkten FN:s konvention om barnets rättigheter - från teori till praktik. 

Plats: Ullevi konferenscenter i Göteborg.

Läs mer >> Inbjudan Familjecentrerat arbetssätt

/ Anna-Karin Bragd

måndag 19 maj 2014

Varför folkhögskola Camilla?



- Jag är ordföranden i elevkåren och börjar känna mig stark. 

Hej!

Fredagen den 11 april fick jag den fina möjligheten att intervjua en av de studerande på Mångkulturella finska folkhögskolan i Angered. Jag var nyfiken på varför hon valt den studerandeformen, vilken skillnad hon upplevt mellan gymnasiet och folkhögskolan och vad hon ser som den största vinsten med studietiden.

- Vad är bäst med studier på folkhögskola för dig?
- Det gav mig en ny chans kan man säga. Jag har inte slutgiltiga betyg från gymnasiet så det var ju min chans. Jag är här för mitt funktionshinder och skolan har hjälpt mig att utvecklas jättemycket. Jag är ordföranden i elevkåren och börjar känna mig stark. 

- Vad utmärker lärarna mest?
- Vi har YH här som inriktar sig mot behandlingspedagog och är det någonting man undrar över så har de svaret på nästan allt.

- Vad är det för skillnad mot gymnasiet?
- Jag hade väldigt dåligt självförtroende Jag stötte på lärare som klankade ner på en, "du kommer aldrig klara dig och så" sa de, men här tycker jag att de bygger upp självförtroendet bättre. Det finns ingenting som heter "du kan inte". Självförtroendet har byggts upp här jättemycket.Och stöttningen som jag har fått, när jag har skrivit insändare i tidningen har jag fått hjälp av mina lärare, de har stöttat mig i mina val. 

- Hur många år har du studerat på folkhögskolan?
- Jag har varit här ett och ett halvt år nu. Jag började som SMF (Studiemotiverande Folkhögskola). Då tyckte jag att det här är kul, jag ville fortsätta och stannade kvar.

- Vad är dina planer nu?
- Jag vill ju bli journalist. Jag har debatterat väldigt mycket i tidningar.  Det som är fel vill jag ska bli rätt...så att journalist eller behandlingspedagog och jobba med människor

- Så vad är din hjärtefråga?
- Det är samhällsfrågor.

Tack Camilla!

/ Mari 

torsdag 8 maj 2014

Nätverksträff för ombud för barnets rättigheter

Tisdagen den 6 maj träffades ombud för barnets rättigheter på en första nätverksträff. Ombuden för barnets rättigheter utbildades under hösten 2013 och har sedan dess utvecklat arbetssätt och strukturer för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter på olika sätt. Deltagarna representerar verksamheter från förvaltningarna Habilitering och hälsa och Folktandvården. Under dagen var det framförallt fokus på erfarenhetsutbyte, men också på att skapa handlingsplan för verksamheternas implementeringsarbete.

Exempel på konkreta aktiviteter som genomförts i verksamheterna

  • Jobbar mycket med barns och ungas delaktighet genom enkäter och information om rättigheter 
  • Handlingsplan utifrån grundprinciperna
  • Barns och ungas åsikter vid förändring av lokaler
  • Referensgrupp med barn och unga mellan 9-20 år 
  • Barnrättsmapp för anställda och team

Röster från deltagarna 

”Det är oerhört viktigt, bra och spännande att vi får träffas. Man får utbyta erfarenheter och idéer med varandra.” 

”Det kan kännas ensamt i arbetet och därför är det extra viktigt att få stöd från andra ombud. ”

Funktionen ombud för barnets rättigheter

Uppgiften ombud för barnets rättigheter har är bland annat att finnas som stöd till ledningen med goda kunskaper om barnrättsperspektivet i relation till den egna verksamheten, ta fram rutiner för barnrättsarbetet, att identifiera behov av utbildningsinsatser i verksamheten och nätverka med andra ombud för barnets rättigheter.

Är du nyfiken på att veta mer om ombud för barnets rättigheter? Läs mer om utbildningen och Handlingsplan för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen på vår hemsida  

/ Anna-Karin Bragd