tisdag 24 september 2013

Barnets rättigheter stärks med ny handlingsplan - antagen i regionfullmäktige idag

Idag har regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen antagit "Handlingsplan för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen 2014-2015". 
Med den nya handlingsplanen skärps kraven på ett aktivt och systematiskt barnrättsarbete i Västra Götalandsregionens alla verksamheter.

Den nya handlingsplanen slår fast att beslutsfattare och medarbetare ska ha god kännedom om FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter. Så god kunskap att de kan påverka det dagliga arbetet och omsätta kunskaperna i konkret handling. Alla verksamheter ska också arbeta systematiskt med barns och ungas delaktighet och inflytande. Funktionen ombud för rättighetsfrågor med fokus på barnets rättigheter ska inrättas i regionens förvaltningar. 

- ­ Det här är ett mycket viktigt politiskt beslut. Med den nya handlingsplanen för barnets rättigheter stärks barn och ungas ställning i Västra Götalandsregionen och barnrättsarbetet systematiseras säger Liselott Johansson, verksamhetschef på utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter i Västra Götalandsregionen – Hälsoäventyret Oasen.


Det är kommittén för rättighetsfrågor i Västra Götalandsregionen som har tagit fram handlingsplanen och den är baserad på regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter, från år 2010. Regionfullmäktige fattade beslut om handlingsplanen idag, tisdag 24 september. 

Läs >> "Handlingsplanen för implementeringav FN:s konvention om barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen2014-2015" (Ärende 8: s. 48)

fredag 20 september 2013

Kursstart! Barnets rättigheter - från teori till praktik.


Moa Forsberg, ungdomssamordnare,
Borås stad
Johanna Pontén, folkhälsosamordnare,
Borås stad














I onsdags gick startskottet för höstens kurs "Barnets rättigheter - från teori till praktik". Medarbetare från hela Västra Götaland var på plats och fick lyssna till Elizabeth Englundh, SKL, Sveriges kommuner och landsting, och hennes teoretiska och praktiska kunskaper kring FN:s konvention om barnets rättigheter. Deltagarna fick också, med ledning av vår pedagog Ebba Kostmann, starta dialog kring verksamheternas perspektiv och arbetssätt.


"Barnets rättigheter - från teori till praktik" är en samverkanskurs mellan SKL och Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter i Västra Götalandsregionen. Vi ser fram emot att genom kursen sätta fokus på barnets rättigheter i verksamheter runt om i Västra Götaland. Syftet är att stärka genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige, detta i enlighet med regeringens strategi från 2010.

Röster från deltagare
"Det här känns bra. Skön inledning och ingen korvstoppning. Bra tempo. 
Kul att komma hit och se hur verksamheten jobbar. Det är viktigt med tid för reflektion. Det hinner man inte med på sin arbetsplats."

(Johanna Pontén, folkhälsosamordnare, Borås stad)


"Inspirerande första gång. En jättepositiv dag. Går härifrån och känner att det ska bli roligt att jobba vidare med frågorna. Härligt att vi var en sån lagom grupp och att vi var lika i yrkesrollerna. Mycket reflektion efter dagen. Det poppar upp frågor överallt. Gör jag så här? Tänker jag på det här? Gör mina kollegor det?"

(Moa Forsberg, ungdomssamordnare, Borås stad)


/ Anna-Karin Bragd

fredag 13 september 2013

Vi skapar handling på Barns rätt på rätt sätt

Anna-Karin Bragd, Utvecklingsenheten
för barns hälsa och rättigheter


Handlingar för barnets rättigheter





































Tack Karlstad och konferensen Barns rätt på rätt sätt - folkrätt i praktiken, 10-11 september. Tillsammans med bland andra Maria Larsson, Elizabeth Englundh, Fredrik Malmberg, Elisabeth Arnér och Sven-Eric Liedman fick vi inta scenen och visa vad vi gör i Västra Götaland. Under vår programpunkt Handslaget - från teori till praktik tog vi tillfället i akt att gå från ord till handling. Jag, Anna-Karin Bragd, ställde frågan Vilken konkret handling kan du genomföra för att komma ett steg närmre din önskade framtid, i arbetet för barnets mänskliga rättigheter? Publiken skrev och skrev och skrev... och frågeställningen resulterade i över 130 tidsatta handlingar. Dessa handlingar kommer att ge konferensdeltagarna idéer och tips på hur vi tar oss ett steg till i arbetet för att förverkliga FN:s konvention om barnets rättigheter.
Lycka till!

#barnsrätt

/ Anna-Karin 

fredag 6 september 2013

Nationell konferens i Karlstad - Nu kör vi!

Anna-Karin Bragd, pedagog











Karlstad! Snart är det dags! Tillsammans med människor från hela landet kommer vi att sprida våra goda exempel i arbetet för barns rättigheter. Detta gör vi på Konferensen Barns rätt på rätt sätt – Folkrätt i praktiken, den 10 och 11 september. Konferensens syfte är att förbättra tillämpningen av folkrätten i praktiken. Under dag 2 finns vi på scen för att just gestalta detta, under programpunkten Handslaget – från teori till praktik. En häftig utmaning! Vi finns så klart också med bland alla utställare.
Vi ses!

/ Anna-Karin

torsdag 5 september 2013

Ombud för barnets rättigheter - ny utbildning!

Christina Larsson, deltagare
Christina Prestgaard, deltagare













Nu är den igång - pilotutbildningen Ombud för rättighetsfrågor med fokus på barnets rättigheter. I tisdags träffades deltagare från olika verksamheter i Västra Götalandsregionen för att vara med i vår nya utbildning. Den genomförs på uppdrag av Rättighetskommittén i Västra Götalandsregionen och är ett led i genomförandet av FN:s konvention om barnets rättigheter. Att vara ombud innebär bland annat att man finns som stöd till ledning och har kunskaper om barnrättsperspektivet i relation till sin egen verksamhet. 

Tack, alla engagerade och nyfikna deltagare, för ett viktigt steg i arbetet för barnets rättigheter.

Röster från deltagare:

"Det går lite upp ett ljus. Jag har fått en Aha-upplevelse. Jag har ju trott att vi gjort detta. Diskussionsfrågorna visar att vi har mycket kvar att göra. Efter en halvdag har jag upptäckt att det finns så mycket kvar att göra. Vi ska tänka mer i de här frågorna och göra dem tydligare för oss. Att man har barnkonventionsfrågorna här i pannan."

Christina Larsson, Folktandvården, VG-regionen

"Det är en förmån att få lära sig. Jag håller med om att jag trodde att jag kunde det här. Jag har aldrig läst barnkonventionen. Det är viktigt och spännande. Det är viktigt att förstå att vi gör mycket rätt med det krävs bakgrund och en grund till implementering."

Christina Prestgaard, Folktandvården, VG-regionen

/ Anna-Karin och Ebba