måndag 25 februari 2013

General comments på svenska

FN:s kommitté för barnets rättigheter, barnrättskommitén, publicerar tolkningar av olika teman i barnkonventionen i allmänna kommentarer, de så kallade General Comments. Barnombudsmannen har nu på regeringens uppdrag översatt dessa till svenska. De allmänna kommentarerna ska ge vägledning i hur olika artiklar och teman i barnkonventionen ska tolkas. Hittills har barnrättskommittén publicerat tretton allmänna kommentarer på olika tematiska områden. Exempel på temaområden är behandling av ensamkommande barn och rättigheter för barn med funktionsnedsättningar. Du hittar dem på Barnombudsmannens hemsida.

/Ebba

måndag 4 februari 2013

Pilot i Kungälv

Under hösten har vi tillsammans med Barn och ungdomshabiliteringen i Kungälv testat vår nya verktygslåda för barnrättsutbildningar. Vår pedagog Ebba har arbetat med dem kontinuerligt, både på organisatorisk och pedagogisk nivå. Sista tillfället var jag på plats för att hjälpa till och tog tillfället i akt att att ställa några frågor till Enhetschefen Marie Blomquist.

- Hur har du upplevt dagen Marie?


Jättebra. Jag tycker att det har varit en bra varvning mellan teori, praktik och övningar.


- Vad är dina mest positiva reflektion över dagen?

Att vi har kommit längre än vad jag trott från början. Det märktes inte minst genom reflektioner från medarbetare som har varit lediga under terminen och kommit tillbaks, de märker att det har hänt grejer under tiden. Personalen upplever att de känner sig säkrare inom området och känner sig mer bekväma att stå på sig för barnets bästa vid konflikter.

- Alla har ju inte möjligheten att arbeta såhär tätt med oss just nu, har du några tips till andra verksamheter som vill ge barnrättsarbetet en extra skjuts?

Ja, alla är välkomna att kontakta oss. Vi står gärna som modeller och vi kan även lära oss av andra barn och ungdomshabiliteringsenheter. Om man är chef  har man stor hjälp av att söka människor som kan vara barnrättsansvariga samt deligera över till kollegor för en jämnare belastning. Det krävs att man förankrar arbetet hos dem som ska utföra de slutgiltiga uppgifterna, det är ju dom som vet bäst hur det går till.

Vad tror du behövs för att barnrättsarbetet ska engagera alla?

Att det går in i rutinerna. Vi har redan en bra arbetsprocess och tänket ska komma in där.

Tack Marie!

Marie och Ebba

























/ David Ljungqvist