fredag 30 november 2012

Barnkonventionen på riktigt

Den 20 november, då årsdagen av barnkonventionen firades, var vi på en konferens som Nätverket barnkonventionen i Göteborg anordnade. Det var en heldag fylld med intressanta föreläsare från nätverket och under dagen lyftes barns olika levnadsförhållanden och deras möjlighet att påverka. Nätverket representeras av myndigheter, frivilligorganisationer, regional och kommunal verksamhet och de arbetar för erfarenhetsutbyte, samverkan och kunskapsspridning.

Centrum för barns rätt till hälsa





En av föreläsarna var Ingemar Kjellmer från Centrum för barns rätt till hälsa.De finns på Drottning Silvias barnsjukhus och arbetar för att stärka barnets rättigheter, främst de som är patienter och anhöriga inom hälso- och sjukvård. Vill du läsa mer om deras arbete så kan du gå in på hemsidan Centrum för barns rätt till hälsa








/Ebba

tisdag 20 november 2012

Idag firar vi barnets rättigheter!




















Idag firar Hälsoäventyret Oasen Barnkonventionens dag. Vi finns bland annat med på en konferens som Nätverket för Barnkonventionen i Göteborg arrangerar. Vi berättar mer om detta inom kort. Håll ögonen öppna...

/ Anna-Karin Bragd

onsdag 14 november 2012

Ungas röster om politik och makt

Nora Lorek, projektdeltagare Röstlådan,
Josefin Eliasson, utställare Röstlådan

















MR-dagarna 12-13 nov


Utanför Svenska Mässan hittar jag in i Röstlådan, en mycket ovanlig container som drar till sig allas blickar och nyfikenhet. Jag möter Nora Lorek som varit projektdeltagare under tre års tid. Efter en lång turné genom landet har nu lådan slutligen kommit till MR-dagarna och Svenska Mässan, den sista anhalten och slutet på projektet. 

Nora Lorek berättar att projektet startats upp av två journalister, Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson. Journalisternas tankar handlar bland annat om att bryta den evighetslånga klagan på unga människor och att det är odemokratiskt och kontraproduktivt att ungdomar stängs ute och inte är delaktiga. 
- 119 ungdomar mellan 15 och 22 år har intervjuats om sina tankar kring politik. Budskapet handlar om att lyssna och ta oss ungdomar på allvar, berättar Nora Lorek. 
Röstlådan förmedlar helt enkelt ungdomarnas röster kring politiska frågor. Lådan rymmer konst, en biograf, texter och ljud. 
- Jag är en av projektdeltagarna och projektet har gjort att jag har satsat på det jag verkligen vill göra, säger Nora Lorek och fortsätter att berätta om den kraft och de möjligheter som skapas när ungdomar blir lyssnade till. 
Jag går därifrån med detta fullspäckade material som skapats utifrån alla 119 ungdomars röster. Jag bläddrar och läser. Detta är fantastiska berättelser att lyssna till och att förmedla till andra unga och vuxna. 

Jag tycker inte folk ska vara fördomsfulla. Man måste se folk med perspektiv. Man kan inte döma någon efter vad de heter, hur de ser ut eller var de kommer ifrån. 
(Emelie Mattsson, skriften RÖST)

Läs mer om projektet 
www.röstlådan.se

/ Anna-Karin Bragd


tisdag 13 november 2012

Västra Götalandsregionen på MR-dagarna

Lars-Åke Carlsson och Tord Karlsson,
Kommittén för rättighetsfrågor,
Västra Götalandsregionen











MR-dagarna 12-13 nov

Under MR-dagarna, 12-13 november, har Hälsoäventyret Oasen knutit kontakter, nätverkat och spridit information om vårt utbildningskoncept kring barnets rättigheter. MR-dagarna har varit två fullspäckade dagar med möten med människor från verksamheter, organisationer, företag, föreningar, kommuner och landsting. I Västra Götalandsregionens monter mötte vi bland annat Lars-Åke Carlsson, ledamot i Kommittén för rättighetsfrågor och Tord Karlsson, ordförande i Kommittén för rättighetsfrågor. 

Vad tar ni med er från MR-dagarna?
Tord Karlsson: Jag tar med mig möten med alla människor. Det här är en högtidsstund där man träffar engagerade människor och det finns möjligheter att lyfta frågor kring mänskliga rättigheter.
Lars-Åke Carlsson: Det här är en fantastisk upplevelse. Nu gäller det att skapa en förankrad plan för hur vi i Västra Götalandsregionen ska arbeta för barnets rättigheter. Detta är ett stort uppdrag och samarbetet med Hälsoäventyret är viktigt. 

/ Anna-Karin Bragd

onsdag 7 november 2012

Vi ses på MR-dagarna



MR-dagarna 12-13 nov


Den 12 och 13 november är det dags för MR-dagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Hälsoäventyret Oasens pedagoger finns där för att sprida information kring arbetet med FN:s konvention om barnets rättigheter. I monter H:32 finns Nätverket för barnkonventionen i Västra Götaland. Kom dit du också. 

Vi ses!

/ Anna-Karin Bragd

På gång - Pejling och dialog på webben

Idag klockan 10.30 - 12.00 på Kulturhuset i Stockholm går startskottet för Barnombudsmannens uppdrag att stärka barnets rättigheter. Avstampet direktsänds via länken nedan.

Till webbsändningen >>

Läs också om Barnombudsmannens uppdrag att stärka barnets rättigheter...

Strategin för att stärka barnets rättigheter i Sverige >>


måndag 5 november 2012

Sex, unga och skolans roll

Sofia Ekholm,
Hälsoäventyret Oasen
I onsdags var det dags för femte upplagan av Sex, unga och skolans roll, en konferens av och med Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och GR Utbildning. Årets tema var sexuella rättigheter. Hälsoäventyret Oasen fanns på plats för att spana, lyssna och suga åt sig av allt som experter och engagerade människor har att ge. Johanna Koljonen, konferensens moderator, ledde deltagarna genom ett fullspäckat program. Och från konferensen gick jag och flera med mig, med påminnelsen att vi alla lever med Hiv. De avslutande orden av Joakim Berlin, Positiva Gruppen Väst och Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar som till stor del var konferensen röda tråd, stannar länge kvar i det medvetna. 


Kolla in www.vileverallamedhiv.se på World Aids Day den 1 december. 

/ Anna-Karin Bragd

torsdag 1 november 2012

Join the club! Mänskliga rättigheter på fritidsgården


Den 18 oktober var vi på Hälsoäventyret bjunda av KEKS till en konferens om mänskliga rättigheter och en presentation av projektet Join the club. Allmänna Arvsfonden har finansierat projektet som syftar till att KEKS, tillsammans med ALMAeuropa, ska ta fram ett metod- och inspirationsmaterial för de som vill arbeta med mänskliga rättigheter på fritidsgårdar. Projektledaren Anja Olin-Pape höll i konferensen och dagen till ära lanserades deras nya hemsida.

Från vänster: Anja Olin-Pape och Ebba Kostmann
Dagen började med en medryckande föreläsning av Eduardu Grutzky, ALMAeuropa, som visade hur mänskliga rättigheter dagligen kränks i Sverige. Eduardu har många års erfarenhet av hedersproblematik och illustrerade den bistra sanningen om att många ungdomar utsätts för hedersvåld här i Sverige.

Efter föreläsningen bjöds vi på goda exempel på hur ungdomar på fritidsgårdar har involverat sig i mänskliga rättigheter med hjälp av personalen. Det är just det som Join the club syftar till: att skapa engagemang för mänskliga rättigheter hos ungdomar. Vi fick även se en visning av den nya hemsidan, en portal där besökaren uppmanas att ta egna initiativ. De kan lära sig mer om mänskliga rättigheter och hur de praktiskt kan arbeta med förverkligandet av dem. Det finns olika läromedel, bland annat i form av inspirerande filmklipp och ett frågetest för att se hur arbetet med mänskliga rättigheter ser ut på sin egen fritidsgård.
Join the club är ett bra stöd i arbetet med mänskliga rättigheter och vi på Hälsoäventyret kommer att sprida deras budskap i våra möten med ungdomar och vuxna!

/David Ljungqvist