fredag 18 november 2011

Utökade resurser

Under en i skrivande stund fem veckors tid har vi på Hälsoäventyret haft förmånen att ta emot praktik av Annelie Granat från Vara folkhögskola och vi är nu redan inne på sista veckan. Annelies arbetsuppgifter har inneburit en hel del observation och reflektion av pedagogernas arbete samt att bidra till kvalitetsäkringsarbetet i form av en systematisk genomgång av pedagogiken och lokalerna utifrån ett tillgänglighetsperspektiv (för alla!). Input utifrån är såklart ovärderligt i en utvecklingsenhet som hos Hälsoäventyret Oasen Vara. Vi passade även på att ställa några hälsofrågor medan vi avnjöt det tidiga morgonkaffet innan lärarna från Vedum och Västra skolan anlände för handledning inom inom sitt livskunskapsarbete.

  1. Vad är hälsa för dig?
Annelie:  - Det är enkelt i teorin, hälsa för mig är att må bra. Att vara tillfreds med livet och att sköta om sig själv.

    • David: - Det låter som att du fokuserar mycket på det psykiska.
    • Annelie: - Ja, allting hänger ju ihop!
  1. Vad är ditt bästa hälsotips?
Annelie:  - Lyssna till sin kropp och vila när det behövs. Ta sig frisk luft och äta bra mat. [Tänker en stund och småskrattar] Framförallt mörk choklad!

  1. Vad är det bästa med Hälsoäventyret?
Annelie: - Att ni är flexibla för vad som behövs. Att ni aktivt strävar efter att utvecklas, hänga med i omvärldens utveckling och arbetar strategiskt för att bli ännu bättre.

  1. Vad får dig att bli glad?
Annelie: - Att umgås med människor som jag tycker om och när jag ser att andra mår bra.

  1. Vad får dig att skratta?
- Människor med skön humor. Gärna med självdistans, som skrattar åt - och bjuder på sig själva.



Annelie Granat från Fritidsledarlinjen på Vara folkhögskola


















/David

onsdag 9 november 2011

Nätverksträff för Hälsoäventyren i Göteborg

Från vänster: Ebba, Helle-Mai, Annika, Mimmi, Irené och Sanna




















Förra veckan fick jag träffa de härliga hälsoäventyrspedagogerna i Göteborg på årets fjärde nätverksträff. Vi samordnar Hälsoäventyren i Göteborgs nätverk, arrangerar fortbildningsdagar och bedriver en del utvecklingsarbete. I Göteborg finns det sju Hälsoäventyr spridda i olika stadsdelar; Askim-Frölunda-Högsbo,Västra Göteborg, Östra Göteborg, Örgryte-Härlanda och Majorna-Linné. De flesta hälsoäventyrspedagogerna jobbar inom förskola och skola, där en del av deras arbete handlar om att möta barn och unga på sina Hälsoäventyr.

Denna nätverksträff diskuterades flera olika saker, bland annat vilka områden de har behov av att vidareutveckla under 2012. Pedagogerna var lika engagerade och kreativa som de brukar vara och efter dessa givande samtal får vi nu fundera på innehållet till nästa års träffar... Vill du läsa mer om deras arbete i Göteborg? Klicka länken: Hälsoäventyren i Göteborg

Ebba

tisdag 1 november 2011

Barnrättsarbetet tar ytterligare ett kliv framåt

Den allra sista dagen i Oktober fick vi besök av Gabriella Olofsson från Barnrättsakademin i Örebro. Gabriella har många års erfarenhet av att arbeta internationellt bl.a inom Rädda Barnen och är nu knuten till Barnrättsakademin vid Örebro Universitet. Det blev mycket inspiration och konkreta diskussioner med fokus på Barnkonventionen. Vårt arbete med att omsätta Barnkonventionen från teori till praktik tog ytterligare ett kliv framåt. Vi ser det som en stor förmån att få ha Barnrättsakademin som rådgivare när vi utvecklar Barnrättsarbetet och vi ser fram emot det fortsatta arbetet.


Gabriella på Hälsoäventyret




Tack Gabriella!

/Anneli