torsdag 27 oktober 2011

Föräldrar i fokus

Med en lite lagom pirrig känsla i magen steg jag tillsammans med min kollega Anneli på tisdagkvällen in genom dörrarna på Ängsholmens förskola i Lidköping. Efter lite ommöblering i deras lekhall och riggande av dator var vi redo att möta personalen. Uppdraget var att introducera det föräldramötesmaterial som är tänkt att användas på befintliga föräldramöten i förskolan i hela kommunen. Det syftar till att föräldrar ska få möjlighet att diskutera och reflektera tillsammans om hur vi vuxna kan stärka våra barn och bygga goda relationer. Utifrån rubriken Tid och närvaro - vänta jag ska bara... fick personalen ta del att upplägget och tillsammans diskuterade vi vidare hur personalen kan underlätta och skapa goda förutsättningar för föräldrar att diskutera och utbyta erfarenheter med varandra.

Det här var ett av de sista uppdragen för hösten i Lidköping och jag hoppas att det goda samarbetet som vi haft med arbetsgruppen och projektledare Ulla Eriksson på Barn- och elevhälsan fortsätter.
/Birgitta

måndag 17 oktober 2011

Elevrådsträff på Hälsoäventyret

Den femte oktober var sexton goa elevrådsrepresentanter från Allé-, Nästegårds- och Nossebro skola på Hälsoäventyret. Folkhälsoråden i Vara och Essunga kommum finansierar en elevrådsträff per termin, eftersom de tycker att deras arbete är viktigt. Tanken med träffarna är att eleverna ska lära känna varandra bättre, få chans att byta erfarenheter och få mer inspiration i sitt fortsatta elevrådsarbete. Under en övning fick eleverna fundera kring hur ett bra klassråd ska vara. Något som de flesta av dem tyckte var viktigt är att det finns en lärare med på varje klassråd. Annars verkar deras klasskamrater förlora respekten och lyssnar inte så bra som de gör annars.

Dagen avslutades med att eleverna fick äta lunch tillsammans och efteråt frågade jag Jakob, William, Ebba och Stina varför folkhälsoråden ska fortsätta att satsa på deras arbete. De svarade:  "för att det är intressant!", "vi får idéer! ", " att få träffa andra skolor!", "vi lär oss en del!". Jag önskar nu alla skolorna lycka till under höstens elevrådsarbete!

Från vänster Jakob Hedén, William Stomberg, Ebba Svantesson och Stina Gustavsson




















/Ebba

onsdag 12 oktober 2011

Frågor till en tonåring på prao

Hej Robin! Berätta lite kort om dig själv för bloggläsarna.

Hej. Jag går i åk 9 på Nästergårdsskolan i Kvänum. Det mesta jag gör på min fritid är att spela dator.

Då kör vi. När jag säger ordet hälsa vad är det första du tänker på då?

Ordet hälsa får mig och tänka på hur man mår.

Vad gör att man mår bra?

Att det är bra i skolan, äter rätt och motionerar lagom och sova mycket.

Har ni några lektioner eller liknande där ni pratar hälsa på er skola?

Gymnastik.

Om du tänker efter finns det några lektioner eller samtal som skulle kunna hamna under temat hälsa om du bortser från gymnastik?

Nej.

Robin och Leif
Okej, har ni inget om exempelvis hur man är mot varandra?

Jo, vi har EQ 1 gång varannan vecka, där pratar vi om mobbing och massa annat också.

Vad gör ni mer på EQn?

Ibland har vi praktiska ”lekar” där man ska visa vad man tycker om olika saker eller vad man skulle göra i olika situationer.

Du har ju sett lite hur vi jobbar mot ungdomar i din ålder. Vad tycker du om vårt sätt att jobba med till exempel kärlek, sex och relationer?

Jo det är bra när det inte är bara ni som snackar utan att alla får prata, och pjäserna är ju faktiskt ganska roliga. Det uppskattar nog eleverna.

Vad är bäst med att vara en tonåring?

Ja inte är det skolan i alla fall. Men det bästa är nog att man kan ta det lugnt HELA tiden.

Till sist, hur sköter jag mig som handledare?

Det funkar bra får lite extra slappt eftersom du är min farbror, men annars är det bra. Varit en mycket rolig vecka än så länge.


//Leif

torsdag 6 oktober 2011

Mat och tänder i fokus

När hösten var som vackrast i slutet av september var vi från Hälsoäventyret och träffade personal  från Folktandvården i Västra Götaland vid tre utbildningstillfällen. Platserna vi besökte var Skövde, Göteborg och Uddevalla. Utbildningstillfällena startade med en föreläsning av Ellinor Schütts från Hushållningssällskapet, som vi också hade  förmånen att lyssna till.

Vi från Hälsoäventyret var där för att inspirera och ge tips till tandvårdspersonalen inför deras möten med elever på skolorna. Det blev eftermiddagar fyllda av reflektioner och tankar utifrån olika tips på hur man kan prata mat och munhälsa med elever, skapa delaktighet och använda oss av våra personliga styrkor som ledare.

Vi tackar alla deltagare för ett öppet klimat och ett stort engagemang som också bidrar till vår utveckling!

Anneli & Birgitta

Tandvårdspersonal i full aktivitet














måndag 3 oktober 2011

Elever ger kamratskapstips

Tips från eleverna
I slutet på föregående termin mötte vi högstadieeleverna på Kronans skola och pratade om kamratskap. Vi utgick ifrån rollspel där vi pedagoger spelade upp en "vardagssituation" i skolan. Rollspelet handlade om tre klasskamrater. I dessa skildrades karaktären "Pontus", eleven som visar sig tuff på klasskamraternas bekostnad och även den snälla och lite blyga "Kim" som inte säger ifrån. Karaktären "Elsa", som är kompis med både Kim och Pontus, verkar tycka olika beroende på vem hon är med. Elsa står inte riktigt upp för sin kompis Kim även hon verkar tycka att det blir obehagligt.

Efter en lektions givande diskussioner om vad, vem och hur skrev eleverna lappar med tips till Kim i scenerna. Vad kan den utsatta själv göra i den här situationen? Vi på Hälsoäventyret gjorde sedan ett collage av tipsen som är tänkt att representera klassens förslag.

/David